Sliter du med å velge mellom om du skal bruke Webflow eller WordPress for å lage den nye nettsiden din?
Begge disse verktøyene er populære løsninger som kan hjelpe deg med å bygge enkle eller komplekse nettsider uten at du trenger noen spesiell teknisk bakgrunn. Imidlertid tilbyr de svært forskjellige tilnærminger til å lage et nettsted, så det er viktig å forstå hvordan de sammenlignes for å velge det beste alternativet for dine behov.
Hovedforskjellen er at WordPress er et åpen kildekode-innholdsstyringssystem (CMS) som du installerer på din egen server, mens Webflow er en SaaS-applikasjon som kan håndtere alt for deg.
Forskjellene går imidlertid mye dypere enn det, og det er derfor vi skal bruke resten av dette innlegget på å bryte ned forskjellene mellom WordPress og Webflow
Før vi kommer til den mer praktiske sammenligningen av WordPress vs Webflow, la oss gå gjennom noen raske introduksjoner til begge plattformene.
Hva er WordPress?
WordPress er et populært CMS med åpen kildekode. Det er den desidert mest populære tilbyderen å bygge et nettsted på, og driver rundt 40% av alle sidene på Internett. Mens WordPress opprinnelig startet som en bloggplattform, er det for lenge siden omdannet til et fullservice-CMS som kan håndtere alle typer nettsteder, fra bedriftsnettsteder til porteføljer, nettbutikker, kataloger og mer.
En av WordPress sine sterke sider er utvidelsene. Du kan bruke to typer utvidelser for å tilpasse kjerneprogramvaren til WordPress til dine behov:
Temaer – for å kontrollere utformingen av nettsiden din.
Plugins – legger til nye funksjoner på nettsiden din.
Hva er Webflow?
Webflow er en brukervennlig nettstedbygger som tilbyr et visuelt webdesignverktøy.
Den viktigste forskjellen mellom Webflow og andre SaaS-nettstedbyggere som Squarespace og Wix er at Webflow fortsatt gir deg tilgang til hele nettsidens underliggende kode. I hovedsak gir den visuelle byggeren deg bare et visuelt verktøy for å generere nettstedets HTML, CSS og JavaScript. I tillegg er Webflow svært tilpassbar, noe du bare pleide å kunne få til ved bruk av HTML, CSS og Javascript. I hovedsak får du det beste fra begge verdener. Du får fordelene ved å bruke en visuell editor med den ekstra fleksibiliteten til å lage en helt tilpasset nettside fra bunnen av.
For dynamiske nettsteder inkluderer Webflow også sitt eget CMS som du kan bruke til å lage en blogg, nettbutikk, katalog og mer.
Som en SaaS-applikasjon er Webflow ganske selvstendig. Du kan legge til funksjoner på siden din ved å bygge inn kode, men for det meste er Webflow-plattformen alt du trenger.
Hovedforskjellene mellom Webflow vs WordPress er:
- Webflow gir deg full designfrihet, mens WordPress er begrenset av maler eller kodet fra bunnen av.
- Webflow har en ren og god kodekvalitet, mens WordPress-koden kan bli rotete på grunn av det omfattende behovet for plugins.
- Webflow lar deg gjøre endringer på siden, mens med WordPress må du bruke dashbord og sideredigerere.
- Webflow har en dra-og-slipp-sidebygger for webdesign, mens med WordPress må du bruke en plugin for å aktivere dette.
Webflow og WordPress kan begge brukes til å lage stilige profesjonelle nettsider uten kunnskap om koding. Denne typen tjenester er kjent som et ‘content management system’ (CMS) fordi det gjør det mulig for brukere å publisere blogger, nettsider, porteføljer, nettbutikker og mer ved hjelp av et grafisk brukergrensesnitt.
Forhåndslagde templates er tilgjengelige på begge plattformene, men hvis du foretrekker det, kan man også designe siden fra bunnen av.
Fordeler med å bruke WordPress
Et pålitelig navn i bransjen
En av grunnene til at mange kunder allerede har eller ønsker å bruke et WordPress-nettsted, er ganske enkelt for selve navnet. Plattformen har eksistert i nesten 20 år og er ofte knyttet til ideen om å lage en nettside.
Best for blogging
WordPress startet faktisk som en bloggplattform. Ved å bruke den får du en blogg som standard. Den tilbyr også en rekke bloggfunksjoner som tagger, plugins, widgets, kategorier og mer.
Bruk plugins for tilpasning
WordPress er kjent for sine plugins. Ved å bruke plugins kan du tilpasse nettstedet og legge til funksjoner. Det er en plugin for omtrent alt du måtte trenge, bare med et raskt Google-søk.
Ulemper med å bruke WordPress
Programvare med åpen kildekode
Selv om åpen kildekode-programvare er flott for sine lave kostnader og enkle oppsett, er det alltid en sjanse for at nettstedet ditt kan bli hacket eller krasje. Med mindre du har tilgang på en WordPress-utvikler, må du lære hvordan du feilsøker dine egne tekniske problemer.
Rotete kode
Når du bruker et template på WordPress, har det en tendens til å lage en oppblåst kode backend som kan få nettsiden til å gå tregere, skape feil eller krasje helt. Alt dette kan føre til at Google ikke rangerer siden din like høyt i søk, en høyere fluktfrekvens (frekvensen som en bruker besøker og umiddelbart forlater nettstedet ditt uten å gjøre noe annet), og langsiktig brukeropplevelse.
Stadige oppdateringer
Selv om bruken av plugins tillater mer funksjonalitet og tilpasning til nettstedet ditt, betyr dette også at du må være oppmerksom på oppdateringer. Siden WordPress er en programvare, har den også sine egne oppdateringer. Mellom de to må du være forsiktig og sørge for at ingenting feiler på siden din. Hver gang du oppdaterer en plugin eller WordPress-programvaren, risikerer du en feil eller at siden kan være nede en stund. Noen ganger kan en enkel oppdatering drastisk endre nettsidens utseende eller funksjonalitet, og du må vite hvordan du feilsøker problemet.
Vanskelig å bruke hvis du vil utvide fra blogging
WordPress gjør bloggeprosessen sømløs. Men hva om du vil lage en nettbutikk? Selv om det finnes plugins som WooCommerce som lar deg gjøre et WordPress-nettsted om til en nettbutikk, kan det være vanskelig å tilpasse og bruke, spesielt uten en utvikler. Det siste du vil er at noe skal gå galt når en potensiell kunde prøver å betale for en vare fra nettbutikken din.
Du må bruke et tema
WordPress bruker temaer for å vise nettsider. Selv om det er tusenvis, om ikke millioner av WordPress-templates tilgjengelig både gratis og å kjøpe, kommer dette med sine begrensninger. Hvis du ikke vil tilpasse et tema, må du vite hvordan du koder eller jobber med en WordPress-utvikler for å bygge et tema fra bunnen av.
Mangel på designtilpasning
En av de største ulempene med WordPress, spesielt som webdesigner, er mangelen på fleksibilitet når det kommer til design. Siden du trenger å bruke et template med WordPress, er det vanskelig å bygge designet fra bunnen av. Hvis du vil designe en virkelig tilpasset og moderne nettside, kan du bare ikke gjøre det på WordPress uten å lære å kode eller jobbe med en nettutvikler.
Grunner til å bruke Webflow
Webdesign blir en flytende prosess
Det er ikke lenger en kobling mellom visuell design og koding. I årevis har den visuelle prosessen med webdesign ofte vært atskilt fra selve byggingen av nettstedet. Som webdesigner vil du lage wireframes, modellere brukergrensesnittet og overføre eiendeler til en utvikler. Med Webflow trenger det ikke være en delt prosess. Du kan nå designe og bygge et nettsted med ett verktøy. Med alle mulighetene for å utvilkle skreddersydde sider gjør dette også at Webflow er vanskligere å lære seg enn for eksempel Wix og Squarespace.
Design med ren kode
Mens WordPress-plugins legger til mye funksjonalitet, legger de også til unødvendig kode som kan redusere hastigheten på nettstedet ditt. Webflow hopper over alt dette, så nettisden din er drevet av HTML, CSS og JavaScript som er så rent som du kan få det.
Lag kule og komplekse interaksjoner
Nettet er ment å være en interaktiv opplevelse. Ved å legge til gjennomtenkte animasjoner vil nettsidene du designer skille seg ut. Du må ha omfattende kunnskap i CSS og Javascript for å gjenskape disse animasjonene, men med Webflow kan du bygge dem visuelt.
Design responsivt
Med Webflow kan du enkelt forhåndsvise og justere oppsett for et bredt spekter av enheter.
Brukervennlig CMS-grensesnitt
Webflow tilbyr et enkelt redigeringsgrensesnitt på siden med et brukervennlig dashbord. Mens WordPress-dashbordet tilbyr et bredt utvalg av alternativer, er de fleste irrelevante for kundene dine. I stedet viser Webflow deg bare det du trenger.
Bedre SEO
Webflow gir deg rask og enkel tilgang til alle SEO-innstillingene på siden du trenger. For CMS-innhold opprettes metatitler og beskrivelser automatisk basert på felt du oppretter og definerer.
Full kontroll i designtilpasning
Den viktigste grunnen til å bruke Webflow er at det er den beste løsningen for å lage spesialdesignede og unike nettsider fra bunnen av. Ta kontroll over HTML5, CSS3 og JavaScript helt visuelt.
Webflow vs WordPress SEO-funksjoner
Ecommerce muligheter
Både WordPress og Webflow kan hjelpe deg med å lage en nettbutikk.
Med WordPress kan du legge til muligheten for netthandel ved å bruke en plugin. WooCommerce er den desidert mest populære WordPress nettbutikk pluginen.
Med Webflow er muligheten for nettbutikk bygd inn i Webflow kjernen, så lenge du betaler for ecommerce planen.
Konklusjon: Webflow vs WordPress – Hvilken er best?
Med tanke på punktene vi har godt igjennom, er Webflow det riktige valget å for i dag.
Det tilbyr flere designalternativer, fleksibilitet, støtte, Du har også muligheten til å administrere kostnadene dine enkelt.
Webflow har et fantastisk webdesignverktøy som hele tiden videreutvikles. Med alle nye funsjoner som stadig vekk lanseres kommer Webflow fort til å blir det foretrukne valget for svært mange.
Vi håper denne artikkelen hjalp deg med å sammenligne Webflow vs WordPress med deres fordeler og ulemper. Trenger du hjelp med Webflow sider: Johnsrud Media er profesjonell Webflow partner, som 1 av 6 i Norge.